Gråskala eller färg. Ett aktivt val.

Ni som återkommer till denna fotoblogg vet att jag har en förkärlek för svartvitt. Det finns många anledningar till det men de främsta är att det är enklare och tydligare att föra fram ett budskap då skuggorna enligt mitt tycke får spela en större roll. Visst är färg häftigt och kan förgylla en bild på ett magiskt sätt, men likväl kan färgerna göra att bilden blir otydlig.

Det är lite för sällan som jag tar mig tid att skriv ner mina tankar om bilder. Jag tänkte visa ett exempel från när jag plåtade Davids föredrag i torsdags. Ni som sett det tidigare inlägget från denna föreläsning såg att jag endast hade valt ut svartvita bilder.

Anledningen till att jag valde svartvitt var att jag ville ha fokus på David. Inte bara teknisk fokus i den meningen att han är skarp och bakgrunden suddig. Utan jag vill få bort allt annat som ögat kan fastna på. Till exempel den röda gardinen till höger i bild, pallarna som står i nederkant samt Hallbyloggan i bakgrunden. Jag ville självklart ha med loggan, men den ska inte ta den stora uppmärksamheten.

När jag tog denna serie bilder så ville jag att betraktaren först ska se David, sen det som visas på duken och resten är av ringa betydelse men ska skapa en inramning i bilden.

Det är samma anledning till varför jag oftast vinklar kameran lite när jag tar porträtt. Bakgrunden ska ge en inramning och hjälpa till att skapa liv i bilden. Men det få inte vara för uppenbart för då kan bilden bli platt.

Vad tycker du? Hade du gjort samma val som jag gjorde?

Oktober 2013 - 29665 Oktober 2013 - 29650

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s